De ce s-a apucat Facebook să șteargă sute de pagini

de: Bianca Prangate
12 10. 2018
Medium

Facebook este o platformă unde știrile false se răspândesc ca nicăieri altundeva, dar compania vrea să schimbe acest lucru. Cum? Tocmai a șters sute de pagini care spamau utilizatorii cu știri false.

Facebook a declarat că a șters conturile care au încălcat în mod consistent regulile împotriva spam-ului și care au coordonat în mod intenționat răspândirea de știri false.

Astfel, 599 de pagini și 251 de conturi din Statele Unite ale Americii au fost șterse, conform The New York Times. Facebook a mai șters și în trecut conturi false, dar în alte condiții: erau cu mult mai puține și erau din afara SUA.

Paginile șterse de cei de la Facebook conțineau propagandă politică atât de stânga, cât și de dreapta. Unul din conturi se numea „Right Wing News” (Știri de Extremă Dreaptă) și avea peste 3 milioane de urmăritori, iar altul „the Resistance” (Rezistența), cu peste 240.000 de urmăritori.

Aceste pagini nu au fost șterse neapărat pentru că răspândeau știri false însă – Facebook nu are reguli foarte clare sau stricte în această privință. Motivul pentru care acestea au fost șterse constă în tacticile dubioase folosite de conturi pentru a amplifica artificial poziția postărilor în News Feed.

„Multe din ele foloseau conturi false sau conturi multiple cu aceleași nume și postau cantități imense de conținut într-o rețea de grupuri și pagini pentru a strânge trafic pe website-urile lor”, a explicat Facebook. „Multe foloseau aceleași tehnici pentru a-și face conținutul să pară mai popular pe Facebook decât era cu adevărat. Altele erau doar ferme de reclame care foloseau Facebook pentru a păcăli oamenii să creadă că erau forumuri legitime de dezbateri politice„.

Administratorii acelor pagini foloseau sistemul Facebook în vederea propriilor câștiguri – asta a fost problema gigantului tehnologic, nu faptul că răspândeau informații false și propagandă. Probabil vom mai vedea oricum multe știri false pe Facebook, pentru că închiderea conturilor care fac propagandă falsă nu se poate baza doar pe faptul că acele pagini fac spam – altfel am intra în zona înfrânării libertăților de exprimare.